vrijdag 26 november 2010

Uitje met chocolade

Gisterenavond had ik een afdelingsuitje. We gingen bonbons maken en iets waar de bonbons op gepresenteerd konden worden. Van te voren hadden we al helemaal bedacht hoe dat ging worden. Chocola maken scheen erg te 'ruiken' en wat konden we als presentatie doen? Schilderen of mozaiken?

Het was bij Kreactief in het centrum van Harderwijk. In een groot atelier (kelder) waar allerlei heerlijke hobby-knutselspullen stonden gingen we aan de gang met de bonbons. Gewoon een lekkere dunne plak chocolade kopen, in een pannetje gekookt water hangen in een gripzakje. (niet dichtdoen) en wachten tot het is gesmolten. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten en haal het zakje uit het pannetje. Knip er een heel klein puntje af en vul dan het vormpje voor de helft. Ondertussen hangt het volgende zakje met chocolade al te smelten in de pan en leg je de eventuele vulling erbij in de vorm. (rozijn, noot, caramel, nogat  of marsepein etc) Wanneer het volgende zakje ook is gesmolten knip je weer een klein hoekje eraf en vul je de rest van het vormpje. Laat het vervolgens een half uur in de vriezer stollen. (door de klap die de chocolade krijgt in de vriezer gaat het heel mooi glanzen). Daarna kun je het in de koelkast zetten om verder in te laten harden. En nee het 'stinkt' niet op deze manier.

Ondertussen gingen wij een klein plateau maken waar de bonbons op konden liggen. Het werd een plateau bewerkt met servetten. Alleen al om een servet uit de mega stapel te zoeken was al een hele kunst. Plateau insmeren, 1 servetlaagje erop doen en daarna weer insmeren met de lak. Duurde niet te lang en het staat toch wel erg leuk. Om te mozaiken of schilderen was de tijd te kort. Dat ga ik denk ik nog een andere keer doen. Onder ons was 1 man, kunnen jullie zien welke hij heeft gemaakt?

Natuurlijk moesten we de bonbons nog versieren. Dat deden we doormiddel van witte chocolade. Lieten we ook weer smelten en in een gripzakje. Het witte chocolade heeft een hoog plakgehalte waardoor het decoreren erg makkelijk gaat. Daarna kun je naar hartelust versieren. Kokus geeft een leuk sneeuw effect maar hou ik niet van dus niet voor gekozen, maar er kwam van alles voorbij. Walnoten, smarties, hartjes, hagelslag en ga zo maar door. 

Daarna gingen we uitgebreid eten, heerlijke salade, lasagne en spicy gehaktballetjes etc. Het was een hele gezellige avond. Wat een geweldig atelier. Je kijkt je ogen uit. Leuke tasjes, lintjes, klompjes, servies, mozaik, schilderijen en ga zo maar door. Je kunt het zo gek niet bedenken of het word gepimpt, beschilderd of beplakt. Op de foto een heel klein gedeelte van het atelier. De achterzijde van de kelder waar we de plateau's hebben gemaakt. Het hele atelier was wel 3keer zo groot. Een leuk idee voor een uitje! Thuis aangekomen hebben we natuurlijk een bonbon geproeft. Jummie wat een feest.

Fijn weekend allemaal,
Groetjes Margreet

3 opmerkingen:

Ida zei

Jaaaaaaaaaaaa, ik ken het Margreet! ben er in september geweest, vrijgellenfeestje, zo leuk en zo lekker!

Carla zei

Wat een heerlijk uitstapje Mar, en nog lekker ook, hahahaha. Genieten dus zo'n avondje uit.
Wij hebben ook eens met de PV zo'n avond gedaan bij een banketbakker, het is ontzettend leuk om te doen inderdaad.
Fijn weekend, liefs Carla.

jeaninebijker zei

Wat een leuk idee om een keer te doen!! Het ziet er gewoon gezellig uit!!

Geniet ervan!
Jeanine,